ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR

Bakteri Kültürü

Balık ve akvaryum canlılarına kaliteli bir yaşam alanı sağlamak istiyorsanız, akvaryum bakteri kültürü çok önemlidir. En iyi akvaryum bakteri kültürü çeşitleri ZOO’da!

Akvaryum Bakteri Kültürü ile Su Kalitesini Artırın

Balıklar doğal ortamlarında dengeli bir alanda yaşamaktadırlar. Yaşadıkları alan; farklı maddelerin, gübrelerin ve benzeri her türlü ürünün dengeli şekilde korunduğu bir alandır. Bu sayede balıklar da en iyi şekilde yaşamlarını sürdürebilmektedir. Farklı türden balıkların bir arada yaşadığı bu alanlarda balıkların dışkıları doğal bir gübre oluşturur. Bu gübre de sularda farklı maddelerin dengelerini korumaya yardımcıdır. Evdeki akvaryumlarda ise bu yararlı bakteriler olmadığından dolayı bakteri kültürünün tercih edilmesi gerekmektedir.

Deniz akvaryumlarında iki farklı tür bakteri kültürü tercih edilebilmektedir. Bunlardan biri nitrifikasyon ve diğeri de denitrifikasyon bakteri kültürüdür. Nitrifikasyon bakteri kültürü, amonyak ve bakteri oluşumuna engel olur. Denitrifkasyon bakteri kültürü ise nitrat oluşumuna engel olur. Bu farklı bakteri kültürlerinin su içindeki farklı maddesel oranlara göre tercih edilmesi gerekmektedir. Örneğin nitrat yoğunluğu olan ve nitrat oluşum oranı yüksek olan akvaryumlarda denitrifkasyon bakteri kültürünün tercih edilmesi gerekir. Benzer şekilde amonyak ve bakteri oluşumunun engellenmesi için de nitrifikasyon bakteri kültürünün tercih edilmesi gerekmektedir.

Bakteri kültürleri sayesinde su içindeki denge sağlanabilir ve balıkların su içindeki yaşamı da en iyi şekilde güvence altına alınabilir. Suyun temizlenmesi konusunda filtrelerden, devinimin sağlanması için motorlardan ve balıkların sağlığı için vitaminlerden yararlanılıyorsa aynı şekilde akvaryum bakteri kültürlerinden de akvaryum sağlığını korumak için destek almak gereklidir. Bu nedenle de akvaryumunuzun su ortamına, suyun maddesel oranlarına ve gereksinimlerine yönelik şekilde bakteri kültürlerini tercih edebilirsiniz.

Bakteri kültürlerini balıklarınız için bir takviye gibi düşünebilirsiniz. Suyun maddesel dengesinin balıklar için en iyi şekilde olması, balıkların da sağlıklarını en iyi şekilde etkiler. Balıklar yoğun nitrat olan ortamda da yüksek bakteri barındıran suda da sağlıklı şekilde yaşayamayabilir. Pek çok hastalığın görülmesi de bu tip durumlardan kaynaklanır. Bu sebeple de balıklarınızın akvaryum suyunda sağlığını koruması için farklı bakteri kültürlerinden destek alabilirsiniz.

Akvaryum Bakteri Kültürü Çeşitleri ZOO’da!

Akvaryum içerisinde su düzenleyicileri olarak sıklıkla tercih edilen bakteri kültürleri, yeni akvaryum kurulumunda ya da yeni balık transferinde bakterilerin çakışmasını engellemek için kullanılır. Akvaryum bakteri kültürü, sıvı olarak üretilmektedir. Akvaryumun litresine ideal dozaj da kullanılarak akvaryum suyunu balıkların kullanımına hazır hale getirmeye yardımcı olur.

Akvaryum ile bakterilerin ilişkilendirilme durumu ise şöyle; balıklar ve diğer canlılar doğal yaşamlarında olduklarında her canlı gibi sindirim sistemleri gereği dışkı yaparlar. Bu dışkılar bulundukları, gölde, denizde veya okyanusta doğal döngünün bir parçası olur ve bakterilerce yok edilirler ve böylelikle amonyak döngüsüne dahil olurlar. Ancak akvaryumlarda bu durum böyle değildir. Çünkü akvaryumlar insan üretimi olan yapay yaşam ortamlarıdır. Elbet deniz canlılarına ideal ortamlar sağlandığında akvaryumda yaşamlarını sürdürmeleri normaldir. Ancak insanlar belirli bir süre sonra balıklarının öldüğünü söylerler. Bunun nedeniyse, ilk sırada balıkların dışkısını akvaryumdaki suya bırakmaya başlamasıdır. Dışkılardan dolayı suyun içerisinde bir süreden sonra amonyak birikir. Amonyağı parçalayacak bakteri yoğunluğunun akvaryumda yeterli olmaması, suda artan amonyak miktarı suyun yapısını bozar ve balıkları zehirler. Zehirlenen balıklar bir süre sonra ölürler.  Bu durumun çözümü balıkları korumak adına yeni alınmış akvaryuma bakteri kültürünü eklemek olacaktır. Eklenen bakteriler akvaryum filtresine iyice tutunur ve kısa bir sürede çoğalırlar. Hazır şekilde alınan bakteri kültürlerini akvaryuma eklemeniz yeterlidir. Bakteri kültürleri akvaryum içerisinde en az 24 saatte balıklarınız için uygun bir yaşam alanı hazırlar. Sizler 24 saatin ardından balıkları akvaryuma ekleyebilirsiniz.

Akvaryumlarda faydalı olan bakteri kültürü 2 türdür. Bunlar; denitrifikasyon ve nitrifikasyondur. Nitrifikasyon bakterileri akvaryum içerisinde yüzey alanlara tutunur ve sudaki nitrit ve amonyak oluşmasına engel olur. Diğer bir bakteri çeşidi olan denitrifikasyon bakterileriyse oksijensiz ortamda yani canlı kum ve kaya diplerindeki ortamlarda gelişen bakteri türleridir. Bu bakteriler ise nitrar oluşmasına engel olur. Bilinmesi gereken ise ne kadar ve ne hacimde bir tür bakteriye ihtiyacınız olduğudur. Mesela nitrat ve fosfatı düşük olan bir akvaryuma konulan denitfirikasyon bakterisi bir hata olacaktır.

Bakteri Kültürü ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Akvaryum Bakteri Kültürü Neden Gerekli?

Akvaryum bakteri kültürü, akvaryumdaki balıklar ve diğer canlı grupları için gereklidir. Bakteri kültürü sayesinde, akvaryum içinde üreyen bakteri çeşitleri, akvaryumdaki amonyak ve nitrit maddesini tüketirler. Böylece akvaryumda biriken amonyak yok olur. Amonyak balıklar ve bitkiler için zararlıdır. Biriken amonyak balıkları zehirleyebilir. Bakteri kültürü ilk aşamada akvaryum filtresinde tutunur. Zamanla büyümeye başlar. Bu sebeple ilk dönemlerde filtreyi temizlememeniz gerekir.

Akvaryum Bakteri Kültürünün Faydaları Neler?

Akvaryum sahiplerinin mutlaka edinmesi gereken ürünlerden olan bakteri kültürü, akvaryum kalitesi ve balık sağlığı için şarttır. Çünkü bakteri kültürü, amonyağın ve nitrit bileşeninin yok olmasını sağlamaktadır. Bu durum balıkların temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşamalarını desteklemektedir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR